Cykelhjelm – hvilken og hvorfor?

By:

En god cykelhjelm beskytter dit hoved. Så enkelt er det. Derfor er det sund fornuft at cykle med hjelm, men har du alligevel brug for at blive overbevist, så læs Havarikommisionens konklusion på en analyse af en række cyklistulykker:

“Cykelhjelme kan reducere skader på hovedet og i enkelte tilfælde betyde forskellen på liv og død.”

Skal du eller dine børn have en ny cykelhjelm, så er det vigtigt at vælge den rigtige – og ikke mindst indstille den korrekt.

Køb den rigtige cykelhjelm

De fleste hjelme på det danske marked giver god beskyttelse, men hvis du vil have garanti for sikkerheden, så skal du kigge efter CE-mærket og godkendelsesnummeret EN 1078, der betyder, at hjelmen opfylder den europæiske standard for cykelhjelme.

Derefter er der overordnet to parametre, du skal have for øje, når du køber en ny hjelm: komforten og designet.

Komforten er det mest essentielle, da en hjelm der sidder dårligt, ikke vil blive brugt – og det samme gælder for hjelme, som er svære at indstille samt åbne og lukke. Prøv derfor altid cykelhjelmen, inden du køber den; mærk efter om den sidder ordentligt, om spænderne er til at komme til og om ventilationshullerne er tilpas store.

Når du har fundet et udvalg af hjelme, der lever op til ovenstående, så vælg altid den, du synes, er flottest. Det øger nemlig chancen for, at du rent faktisk bruger den.

Find frem til den rigtige størrelse

For at opnå optimal sikkerhed er det vigtigt, at du køber en cykelhjelm, der passer til din hovedstørrelse. Det kan være svært at opdele hovedets størrelse i aldersgrupper, men som udgangspunkt ser det således ud:

– 0-3 år: 44-52 cm

– 2-7 år: 46-57 cm

– 5-12 år: 52-60 cm

– 12+ år: 52-65 cm

Ved at måle hovedets omkreds med et målebånd får du den præcise størrelse på dit hoved. Mål fra lidt over ørerne, henover midten af panden, og pas på at målebånde ikke falder ned i nakken. Når du har fundet din hovedstørrelse, er det bare om at gå på jagt mellem de mange hjelme, der findes på markedet.

Posted in: Cykelhjelm