Få et godt glas vin

By:

Har du en yndlingsvin?

Vin har alle dage været genstand for stor nydelse. Selv i historiebøgerne er det beskrevet, hvordan man drak vin. Faktisk drak man i perioder af historien mere vin end vand. Så vin er en dejlig del af vores kultur, og har altid været det.

Der findes et utal af vinproducenter verden over og en masse forskellige druesorter. Det er med til at skabe de mange forskellige duft- og smagsnuancer, som der kan være i vin. Jordbunden og og klimaet er forskelligt alle steder, og derfor udvikler de forskellige druer også deres egne karaktertræk, som afspejler sig i vinen.

Måske har du selv et favorithus eller en favoritdrue? Er du mest til de franske klassikere, de sydamerikanske dråber, eller måske har du et favorithus i Sydamerika.

Hvilke typer vin findes der?

Der findes efterhånden en del forskellige typer vin. De klassiske er naturligvis rødvin og hvidvin, men de kommer også i forskellige nuancer. Vil du eksempelvis betegne rosévin som rød, hvid eller midt imellem?

Champagne er en betegnelse helt for sig selv, og bestemt også til stor nydelse over hele verden. Champagne har alle dage haft et ry for at være en lidt mere eksklusiv drik, og der er da også noget særligt over de pirrende bobler.

Hvornår er det vigtigt med en god flaske?

God vin er godt ved mange forskellige lejligheder. Tænk på eksempelvis bryllypper og store fester – der er det dejligt at blive forkælet med god vin. Eller hvis du er på en ekstra god restaurant (måske michelin), så er det skønt med en vin, som forkæler ganen, og supplerer maden på bedste vis.

God vin egner sig også godt til receptioner, hvor det er rart at kunne vise de fremmødte gæster, at du værdsætter deres selskab, og gerne vil forkæle dem lidt.

Vin og mad

Vin og mad klæder hinanden godt. Som regel lader du maden komme først, og finder så en god flaske, som passer godt til retten. Der er eksempelvis stor forskel på, hvilken vin du vælger til hvidt eller rødt kød, og igen vil valget være et helt til tredje til skalddyr, fisk eller desserter.

Har du en god bøf på tallerkenen, så vil det være en god idé med en flaske Bordeaux eller noget Brunello.

Søde desserter er godt flankeret af eksempelvis Asti eller Muscat.

Find din egen favorit

Smagsløg er forskellige og der er ingen facitliste på vin. Nogle årgange var givetvis bedre end andre, men hvis du prøver dig lidt frem, så finder du helt sikkert din egen yndlingsvin.

 

 

 

 

 

 

Posted in: Vin